Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami: lepszych zrazów zawijanych nie jedliście!

Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami: lepszych zrazów zawijanych nie jedliście!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowe roladki faszerowane pieczarkami to pyszny i elegancki obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Roladki z szynki wieprzowej nadziewane grzybami to pyszne i bardzo eleganckie danie. Można je podać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Do tego ziemniaki, kasza lub makaron. Wyglądają efektownie, ale roladki z szynki są bardzo łatwe w przygotowaniu! 

Składniki

  • 600 g szynki wieprzowej lub 6 sznycli z szynki

  • 100 g pieczarek lub grzybów leśnych świeżych lub mrożonych

  • 1 cebula

  • 3 czubate łyżki majonezu

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażyć do odparowania płynu, jaki wypuszczą pieczarki oraz do chwili, gdy cebula się zeszkli.

  • Szynkę pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. 

  • Rozbite sznycle posmarować cienką warstwą majonezu. Majonez nie tylko doda smaku, ale zapobiegnie wysuszeniu mięsa.

  • Na każdym sznyclu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.

  • Roladki zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. I podać z sosem pomidorowym. Gotowe!

Ocena: 3,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).