Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosty przepis na przepyszne mięso w sosie, które idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona wieprzowina w sosie idealnie pasuje do kaszy gryczanej. Jak ją przyrządzić? To proste. A sprytny trik pozwoli wam wydobyć więcej smaku z zaledwie 4 składników: wieprzowiny, marchwi, cebuli i czosnku. Pyszności!

Składniki

  • 500 g wieprzowej łopatki lub szynki, pokrojonej w paski lub na kawałki

  • 1 łyżka oleju

  • 1 marchewka, starta na tarce

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub gorącej wody

  • 2 łyżeczki mąki wymieszane z 2 łyżeczkami masła

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Dodać mięso i zrumienić. Zdjąć mięso i odstawić na bok. 

  • Do garnka dodać tartą marchew, cebulę i czosnek. Smażyć przez około 3-5 minut lub do chwili, gdy warzywa zaczną się karmelizować i pięknie pachnieć oraz stracą na objętości.

  • Dodać z powrotem obsmażone mięso, świeżo zmielony pieprz oraz wlać bulion (lub wodę). Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu przez 50 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Od czasu do czasu zamieszać. 

  • Na koniec zagęścić sos mieszaniną masła i mąki. Ten prosty sposób doda także smaku. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5