Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe

2021-03-29
Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe
Autor: Shutterstock Wieprzowina słodko-kwaśna w cudownie gęstym sosie - idealne danie na niedzielny obiad
łatwy
35 min
4

Masz dość kotletów i gulaszy? Zrób wieprzowinę słodko-kwaśną według naszego przepisu. Rodzina będzie cię za nią uwielbiać!

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g delikatnego mięsa wieprzowego (polędwica, schab, szynka)
  • mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół małej posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sos
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek brązowego lub białego cukru
  • 8 łyżek sosu sojowego (jasnego)
  • niepełna łyżeczka pieprzu (białego lub czarnego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w poprzek włókien na cieniutkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki, kapustę posiekać na 1/2 cm paski.
  • Czosnek pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
  • Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć czosnek, cebulę i paprykę i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty. Dodać imbir, mięso, zwiększyć ogień i smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając, aby danie równomiernie się obsmażało.
  • Dodać kapustę pekińską i wlać sos. Wymieszać i gotować przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  • Podawać z ryżem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.