Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe

Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowina słodko-kwaśna w cudownie gęstym sosie - idealne danie na niedzielny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masz dość kotletów i gulaszy? Zrób wieprzowinę słodko-kwaśną według naszego przepisu. Rodzina będzie cię za nią uwielbiać!

 

Składniki

  • 400 g delikatnego mięsa wieprzowego (polędwica, schab, szynka)

  • mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół małej posiekanej kapusty pekińskiej

  • 1 czerwona papryka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 4 cm kawałek imbiru

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • Sos

  • 8 łyżek soku z cytryny

  • 8 łyżek wody

  • 8 łyżek brązowego lub białego cukru

  • 8 łyżek sosu sojowego (jasnego)

  • niepełna łyżeczka pieprzu (białego lub czarnego)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w poprzek włókien na cieniutkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki, kapustę posiekać na 1/2 cm paski.

  • Czosnek pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.

  • Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.

  • Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć czosnek, cebulę i paprykę i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty. Dodać imbir, mięso, zwiększyć ogień i smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając, aby danie równomiernie się obsmażało.

  • Dodać kapustę pekińską i wlać sos. Wymieszać i gotować przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.

  • Podawać z ryżem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5