Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Kotlety z makaronu - jak nie marnować jedzenia, kiedy zostaną kluski z obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kotlety z makaronu - czyli jak nie marnować jedzenia, kiedy zostanie nam za dużo klusek
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Kotlety z makaronu to typowe danie "z resztek". Kiedy nam się zdarzy ugotować za dużo makaronu i nie wiadomo co z nim zrobić - można wykorzystać to, co się ma w lodówce i przygotować pyszne ekonomiczne danie. Propozycja podana w tym przepisie nie jest sztywna, możemy dodać do kotletów dowolną wędlinę, boczek lub mięso z gotowania rosołu. Dobór warzyw też jest bardzo dowolny: mogą to być pieczarki, papryka a nawet gotowane ziemniaki.
Składniki
ok. 1 porcji ugotowanego makaronu
1 cebula
4 wędliny (szynki lub kiełbasy)
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki żółtego sera startego na tarce
1-2 jajka (w zależności od ilości makaronu)
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki siekanej zieleniny (natki, koperku, szczypiorku)
sól, pieprz
szczypta chili
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Makaron lekko siekamy. Cebulę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, żeby lekko zmiękły. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno wędlinę. Studzimy.
W misce mieszamy makaron z cebulą, papryką, wędliną, żółtym serem, rozkłóconymi jajami oraz zieleniną i przyprawami.
Z masy odrywamy porcje i formujemy nieduże kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na oleju. Podajemy z ulubionym sosem.