Młoda kapusta zapiekana ze schabem - znakomite danie rodzinne

Młoda kapusta zapiekana ze schabem - znakomite danie rodzinne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młoda kapusta zapiekana ze schabem to danie, które może stać się hitem weekendowych obiadów rodzinnych. Bardzo prosta potrawa, której przygotowanie nie jest specjalnie czasochłonne, to sposób na pyszny obiad i więcej czasu z rodziną. Wystarczy oczyścić i pokroić składniki, zalać sosem i wstawić je do piekarnika, reszta "zrobi się sama". Polecamy znakomitą młodą kapustę zapiekaną ze schabem.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę umyć i poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, pomidory pokroić w niedużą kostkę.

  • Mięso pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z warzywami i przyprawami. Włożyć do glinianego lub żaroodpornego naczynia.

  • Koncentrat wymieszać z 1,5 szklanki wody i doprawić solą i pieprzem. Wlać do naczynia.

  • Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 75 minut.

Młoda kapusta i schab wieprzowy - dobrana para

Schab wieprzowy to ten rodzaj mięsa, który najczęściej wybieramy na niedzielny obiad. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i chudszy  od innych rodzajów mięsa wieprzowego. najczęściej przygotowujemy z niego po prostu kotlety. Do nich standardowo podajemy ziemniaki z wody i w sezonie wiosenno-letnim zasmażaną kapustę. To rzeczywiście znakomity zestaw, ale od czasu do czasu warto go nieco odmienić. Proponowana przez nas młoda kapusta zapiekana ze schabem może być właśnie taką odmianą - pyszną i mniej kaloryczną, a przy okazji mniej czasochłonną. To takie danie jednogarnkowe z piekarnika.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6