Sałatka z oscypkiem - pyszna przekąska na góralską modłę

Sałatka z oscypkiem - pyszna przekąska na góralską modłę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z oscypkiem jest smaczna i pięknie wygląda na stole.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z oscypkiem to znakomite połączenie smaków i tekstur. Smakuje obłędnie nie tylko w górach i może stać się zdrowym daniem na pocieszenie. Odświeżający szpinak, słodka gruszka i słodko-kwaśna suszona żurawina idealnie pasują do wyrazistego smaku wędzonego serka. Całość skropiona ciekawym w smaku słodko-ostrym dressingiem daje super efekt. 

Składniki

  • 2 garście liści szpinaku

  • 1 gruszka

  • 1 garść suszonej żurawiny

  • 2 małe oscypki

  • kilka włoskich orzechów

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka dżemu lub konfitury żurawinowej lub z czarnej porzeczki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oliwę wymieszać z musztardą i dżemem, przyprawić do smaku w razie potrzeby. Sos odstawić.

  • Gruszkę obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Oscypek pokroić w plastry i przysmażyć na patelni grillowej. Gdy ostygnie pokroić w paski.

  • Szpinak umyć i osuszyć ułożyć na talerzu. Na nim położyć plasterki gruszki i kawałki oscypka. Obsypać żurawiną i pokruszonymi orzechami.

  • Sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.