Sałatka z oscypkiem - pyszna przekąska na góralską modłę

Sałatka z oscypkiem - pyszna przekąska na góralską modłę
Autor: Shutterstock Sałatka z oscypkiem jest smaczna i pięknie wygląda na stole.
łatwy
20 min
4

Sałatka z oscypkiem to znakomite połączenie smaków i tekstur. Smakuje obłędnie nie tylko w górach i może stać się zdrowym daniem na pocieszenie. Odświeżający szpinak, słodka gruszka i słodko-kwaśna suszona żurawina idealnie pasują do wyrazistego smaku wędzonego serka. Całość skropiona ciekawym w smaku słodko-ostrym dressingiem daje super efekt. 

SKŁADNIKI

  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 gruszka
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 małe oscypki
  • kilka włoskich orzechów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka dżemu lub konfitury żurawinowej lub z czarnej porzeczki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwę wymieszać z musztardą i dżemem, przyprawić do smaku w razie potrzeby. Sos odstawić.
  • Gruszkę obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę. Oscypek pokroić w plastry i przysmażyć na patelni grillowej. Gdy ostygnie pokroić w paski.
  • Szpinak umyć i osuszyć ułożyć na talerzu. Na nim położyć plasterki gruszki i kawałki oscypka. Obsypać żurawiną i pokruszonymi orzechami.
  • Sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej