Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty

Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie z cytryną na liściach sałaty to pyszna sałatka na przystawkę nie tylko do święta. Gorzkawe liście sałaty, słony i mięsisty śledź oraz świeża cytryna i doskonały dressing pasują na każdą okazję. 

Składniki

  • 1 główka sałaty rollo lub innej o postrzępionych liściach

  • 150 g śledzi typu matias

  • 2 cytryny

  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy starofrancuskiej

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście sałaty porwać na kawałki. Śledzia pokroić w dzwonka. Cytrynę obrać, wyciąć segmenty miąższu.

  • Pozostałości cytryny wycisnąć, do soku z cytryny dodać musztardę, olej i miód. Zmiksować na gładki dressing. 

  • Na okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty, na nich ułożyć dzwonka śledzia i cząstki cytryny. Polać dressingiem. 

  • Podawać od razu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9