Sałatka śledziowa z fasolą i burakiem

Sałatka śledziowa z fasolą i burakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasola, śledzie i buraki to doskonałe trio - idealne na zimową, bardzo zdrową sałatkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Piękna, dekoracyjna i bardzo smaczna sałatka śledziowa z fasolą i burakiem. Sekret jej przygotowania tkwi w tym, żeby nie mieszać jej w misce, tylko ładnie ułożyć każdy składnik osobno na talerzu. Sprawdź jak przygotować tę wyborną sałatkę śledziową.

 

Składniki

  • 1 filet ze śledzia - macerowany wcześniej w oleju

  • 2 łyżki fasoli z puszki

  • 1 burak

  • mały ogórek konserwowy

  • pół papryki

  • 2 jajka

  • mała czerwona cebulka

  • łyżeczka oliwy

  • 1-2 garście mieszanki sałat

  • sok z cytryny, odrobina soli, pieprzu

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzia odsącz, usuń nadmiar oleju ręcznikami kuchennymi, a następnie pokrój w wąskie paseczki.

  • Buraka ugotuj w skórce, obierz, pokrój

  • Jajka ugotuj na twardo, pokrój w dekoracyjne cząstki. Ogórka i cebulę pokrój w piórka.

  • Śledzia, ogórki, buraka fasolę, paprykę i liście sałaty układaj osobno na talerzu tworząc dekoracyjną kompozycję.

  • Oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy wymieszaj i polej po wierzchu.

Ocena: 5