Bezkonkurencyjna sałatka tzatziki z kurczakiem lub indykiem - to jest hit!
Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami - urzekająco pyszna przystawka imprezowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami to wykwintna przystawka o nietuzinkowym smaku i aromacie. Można ja przygotować z dorsza lub innej białej ryby. Znakomicie również smakuje zrobiona z krewetek. Ryba i grejpfrut to bardzo zgrany duet, a świeże zioła znakomicie podkreślają tę harmonię.
Składniki
300 g filetów z dorsza
2 różowe grejpfruty
1 nieduży kawałek selera korzeniowego
1 kwaśne jabłko
3 ziarna ziela angielskiego
3 kulki pieprzu ziarnistego
1 liść laurowy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka siekanej mięty
1 łyżka siekanej melisy
1 łyżka siekanego tymianku
szczypta mięty suszonej i estragonu
sól
4 łyżki majonezu
sól i pieprz
cukier
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu ziarnistego. Dodać suszone zioła i kilka kropli soku z cytryny. Przykryć i gotować 5 minut po czym włożyć filety rybne i gotować kolejne 10 min.
Ugotowaną rybę wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropi ć resztą soku cytrynowego.
Grejpfruty obrać i oczyścić z białych błonek, pokroić w kostkę, połączyć z rybą, jabłkiem i selerem. Dodać świeże zioła, wymieszać.
Majonez przyprawić solą, pieprzem i cukrem, polać nim sałatkę i wymieszać. Wstawić na 30 min. do lodówki.