Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami - urzekająco pyszna przystawka imprezowa

Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami - urzekająco pyszna przystawka imprezowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rybna sałatka z grejpfrutem i świeżymi ziołami to wykwintna przystawka o nietuzinkowym smaku i aromacie. Można ja przygotować z dorsza lub innej białej ryby. Znakomicie również smakuje zrobiona z krewetek. Ryba i grejpfrut to bardzo zgrany duet, a świeże zioła znakomicie podkreślają tę harmonię.

Składniki

  • 300 g filetów z dorsza

  • 2 różowe grejpfruty

  • 1 nieduży kawałek selera korzeniowego

  • 1 kwaśne jabłko

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 kulki pieprzu ziarnistego

  • 1 liść laurowy

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 łyżka siekanej mięty

  • 1 łyżka siekanej melisy

  • 1 łyżka siekanego tymianku

  • szczypta mięty suszonej i estragonu

  • sól

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu ziarnistego. Dodać suszone zioła i kilka kropli soku z cytryny. Przykryć i gotować 5 minut po czym włożyć filety rybne i gotować kolejne 10 min.

  • Ugotowaną rybę wyjąć, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropi ć resztą soku cytrynowego.

  • Grejpfruty obrać i oczyścić z białych błonek, pokroić w kostkę, połączyć z rybą, jabłkiem i selerem. Dodać świeże zioła, wymieszać.

  • Majonez przyprawić solą, pieprzem i cukrem, polać nim sałatkę i wymieszać. Wstawić na 30 min. do lodówki.

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.