Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Sałatka ze szpinaku z pomarańczą przepis na pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka ze szpinaku i pomarańczy świetnie smakuje i doskonale wygląda
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Sałatka ze szpinaku z pomarańczami to doskonały przepis na przekąskę, która zasmakuje każdej dbającej o linię kobiecie, która przeważnie bardziej skubie coś niż jada. Idealnie nadaje się też na uroczyste oraz romantyczne.
Składniki
1 opakowanie szpinaku
2 obrane i podzielone na cząstki pomarańcze (najlepiej sycylijskie, krwistoczerwone) - w sezonie mogą być truskawki
kawałek imbiru (3 cm) obrany i starty na tarce
2 szalotki drobno posiekane
odrobina świeżego lub suszonego chili
czubata łyżka posiekanych orzechów ziemnych
kilka kropel sosu balsamico lub octu balsamicznego
odrobina miodu
kozi lub owczy serek
Przygotowanie krok po kroku:
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (drobno posiekane) poza szpinakiem.
Na półmisek wyłóż liście, a na nie za pomocą łyżki przełóż przygotowaną wcześniej masę.
Po wierzchu posyp pokruszonym serkiem i uprażonymi orzechami.
Świeży szpinak ma delikatny i neutralny smak. Dlatego idealnie nadaje się do zestawiania go w sałatkach ze składnikami o bardziej intensywnym smaku. Dobrze pasują do niego kwaskowate owoce, dojrzewające sery, warzywa o zdecydowanym smaku oraz dodające charakteru sosy. Szpinak to idealne tło dla rozmaitych kompozycji, sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich wersjach potraw.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska