Sałatka ze szpinaku z pomarańczą przepis na pyszną przekąskę

Sałatka ze szpinaku z pomarańczą przepis na pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ze szpinaku i pomarańczy świetnie smakuje i doskonale wygląda

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka ze szpinaku z pomarańczami to doskonały przepis na przekąskę, która zasmakuje każdej dbającej o linię kobiecie, która przeważnie bardziej skubie coś niż jada. Idealnie nadaje się też na uroczyste oraz romantyczne.

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku

  • 2 obrane i podzielone na cząstki pomarańcze (najlepiej sycylijskie, krwistoczerwone) - w sezonie mogą być truskawki

  • kawałek imbiru (3 cm) obrany i starty na tarce

  • 2 szalotki drobno posiekane

  • odrobina świeżego lub suszonego chili

  • czubata łyżka posiekanych orzechów ziemnych

  • kilka kropel sosu balsamico lub octu balsamicznego

  • odrobina miodu

  • kozi lub owczy serek

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (drobno posiekane) poza szpinakiem.

  • Na półmisek wyłóż liście, a na nie za pomocą łyżki przełóż przygotowaną wcześniej masę.

  • Po wierzchu posyp pokruszonym serkiem i uprażonymi orzechami.

Świeży szpinak ma delikatny i neutralny smak. Dlatego idealnie nadaje się do zestawiania go w sałatkach ze składnikami o  bardziej intensywnym smaku. Dobrze pasują do niego kwaskowate owoce, dojrzewające sery, warzywa o zdecydowanym smaku oraz dodające charakteru sosy. Szpinak to idealne tło dla rozmaitych kompozycji, sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich wersjach potraw.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5