Sałata dębolistna z kurczakiem
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Sałata dębolistna z kurczakiem to świetna propozycja dla tych, którzy potrzebują treściwego i zdrowego posiłku.
W 100 gramach sałaty jest:
- 95 g wody
- 2,9 g węglowodanów
- 0,2 g tłuszczów
- 1,4 g błonnika
- 134 mg potasu
- 24 mg wapnia
- 2 mg żelaza
- 13 mg witaminy C
- 1 mg beta-karotenu
Wartość energetyczna: 14 kcal.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka,
- średniej wielkości główka sałaty dębolistnej,
- 120 g sera camembert,
- 3 orzechy włoskie,
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- Sos winegret:
- 5 łyżek oliwy lub oleju orzechowego,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- łyżka musztardy,
- sól, pieprz,
- czosnek,
- zioła: bazylia, estragon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatę umyć i osączyć. Liście porwać na duże kawałki i włożyć do salaterki.
- Pierś kurczaka lekko obsmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną pokroić w plastry.
- Ser camembert pokroić w kostkę.
- Wyłuskane orzechy włoskie posiekać drobno.
- Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem winegret.
- Przygotowanie sosu winegret Wymieszać w misce ocet z solą, pieprzem i musztardą. Dalej mieszając, stopniowo dodawać olej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić i dodać zioła.