Sałatka z rukoli z owocem kaki i kozim twarogiem
Smakowite buraki ze śmietaną: przepis na tradycyjną jarzynkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Buraczki ze śmietaną to tradycyjna jarzynka na ciepło. Nasz sprawdzony przepis pochodzi ze starego kalendarza.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Buraki ze śmietaną to doskonała jarzynka na ciepło w starym stylu - o kremowej konsystencji i doskonałym smaku podkręconym dodatkiem chrzanu. Polecamy ją, zwłaszcza do duszonych lub pieczonych ciemnych mięs. Dobrze smakuje także z daniami jarskimi, na przykład z kotletami z jajek.
Składniki
40 dag ugotowanych buraków
2 dag mąki
2 dag masła
pół opakowania śmietany
5 dag chrzanu
sól, cukier, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło rozpuścić, wymieszać z mąką tworząc zasmażkę. Rozprowadzić ją śmietaną.
Do śmietanowego sosu włożyć starte buraczki, dodać chrzan, sól, sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliły.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska