Smakowite buraki ze śmietaną: przepis na tradycyjną jarzynkę

2021-03-29
Smakowite buraki ze śmietaną: przepis na tradycyjną jarzynkę
Autor: Shutterstock Buraczki ze śmietaną to tradycyjna jarzynka na ciepło. Nasz sprawdzony przepis pochodzi ze starego kalendarza.
łatwy
0 min
4

Buraki ze śmietaną to doskonała jarzynka na ciepło w starym stylu - o kremowej  konsystencji i  doskonałym smaku podkręconym dodatkiem chrzanu. Polecamy ją, zwłaszcza do duszonych lub pieczonych ciemnych mięs. Dobrze smakuje także z daniami jarskimi, na przykład z kotletami z jajek.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 40 dag  ugotowanych  buraków
  • 2 dag mąki
  • 2 dag masła
  • pół opakowania śmietany
  • 5 dag chrzanu
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki zetrzeć na tarce o dużych  oczkach.
  • Masło rozpuścić, wymieszać z mąką tworząc zasmażkę. Rozprowadzić ją śmietaną.
  • Do śmietanowego sosu włożyć starte buraczki, dodać chrzan, sól, sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu, mieszając, by się nie przypaliły.
Beszamel - Buraki