Cudowna sałatka z pieczonych buraków, rzodkiewek i cebuli - dawka zdrowia i przyjemności

Cudowna sałatka z pieczonych buraków, rzodkiewek i cebuli - dawka zdrowia i przyjemności

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone warzywa zachowują więcej smaku i  witamin niż te gotowane - dlatego zamiast gotować warzywa do sałatek - lepiej jest  je piec.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z pieczonych  buraków i  rzodkiewek to przepyszne i zdrowe danie, niedrogie i łatwe do przygotowania. Pieczone rzodkiewki zyskują na łagodności a ich smak jest doskonały. Polecamy  tę prostą sałatkę z 3 składników jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Składniki

  • 500 g niewielkich buraków

  • 3 pęczki rzodkiewki

  • 2 niewielkie cebule szalotki lub dymki

  • Sos

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

  • sól, pieprz i  ulubione zioła do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki obierz, umyj, pokrój w półcentymetrowe plastry, a następnie skrop oliwą, oprósz solą i ziołami prowansalskimi, upiecz do miękkości w piekarniku na programie góra/dół i w temperaturze 160 stopni C (potrwa to około 1 godziny).

  • Na ostatnie 20 minut pieczenia wrzuć rzodkiewki, wcześniej także przekrojone na pół i skropione oliwą.

  • Upieczone warzywa przestudź.

  • Dodaj cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki.

  • Całość polej sosem winegret. Gdy chcesz by sałatka była bardziej sycąca - możesz dodać ser feta lub mozzarella.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5