Wegetariańska sałatka cesarska z ziemniakami, anchois i tofu

Wegetariańska sałatka cesarska z ziemniakami, anchois i tofu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości? Przygotuj sałatkę cesarską w wersji wege. Proponujemy przekąskę bez kurczaka, a za to z ziemniakami, tofu i sosem na bazie anchois. Ta sałatka będzie smakowała nie tylko wegetarianom. Oto przepis na znakomitą i nieco zaskakującą sałatkę cesarską z ziemniakami, anchois i tofu.

Składniki

  • 2 średniej wielkości ziemniaki

  • duża główka sałaty rzymskiej (lub innej ulubionej)

  • 8 cienkich kromek bagietki

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 anchois z puszki

  • 2 łyżki startego ostrego sera

  • 5-10 dag tofu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z całej cytryny

  • ½ łyżki musztardy

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Anchois drobniutko pokrój. Wymieszaj anchois, czosnek i ser lub wszystko zmiksuj. Dodaj pokruszone tofu, oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę – dokładnie wymieszaj.

  • Przygotowany sos wymieszaj ostrożnie z ugotowanymi i pokrojonymi ziemniakami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i upiecz kromki bagietki na złoto. Połam grzanki na drobne kawałeczki i wymieszaj z ziemniakami i sosem.

  • Na koniec dodaj do sałatki porwaną na kawałeczki sałatę.

Ocena: 2