Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek

Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą: tani i sycący posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca sałatka na ciepło z pieczarkami, soczewicą, kaszą i serem feta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowa sałatka na ciepło z soczewicą i fetą to tani i sycący posiłek. Soczewica to niedoceniane źródło białka i cukrów złożonych, które powoli uwalniają glukozę. Kasza jęczmienna to źródło mikroelementów oraz związków regulujących przemianę materii. Razem z młodymi liśćmi szpinaku i kremowym serem feta otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Idealny na lunch lub kolację. 

Składniki

  • 100 g soczewicy zielonej

  • 100 g kaszy jęczmiennej pęczak

  • 150 g pieczarek, pokrojonych na grube plasterki lub ćwiartki

  • 1 mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 50 g liści szpinaku młodego

  • 70 g sera feta

  • sól i pieprz

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę wrzucić do wrzącej osolonej wody razem  kaszą jęczmienną, z dodatkiem 2 nieobranych ząbków czosnku. Gotować 25 minut. Odcedzić.

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do chwili, gdy odparuje cały sos. Dodać posiekaną cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Na patelnię dodać ugotowaną soczewicę i pęczak. Wymieszać i zdjąć z ognia.

  • Do sałatki dodać liście szpinaku i pokrojony ser feta. Wymieszać.

  • Posypać natką pietruszki. Podawać póki ciepłe!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4