Chrupka surówka z fenkułu i pomarańczy

Chrupka surówka z fenkułu i pomarańczy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupka surówka z fenkułu, czyli kopru bulwiastego, i pomarańczy to orzeźwiający składnik codziennego posiłku. Przygotowanie jest nieskomplikowane, a smak nieziemski. Warto skorzystać dobrodziejstw fenkuły i pomarańczy zimą, gdy oba składniki są najtańsze. 

Składniki

  • 2 duże pomarańcze

  • 1 duży fenkuł

  • 50 ml oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka musztardy stołowej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańcze dobrze umyć, okroić ze skóry razem białym albedo. Wyciąć segmenty miąższu. Z resztek wycisnąć sok.

  • Do soku dodać oliwę, musztardę, sól i pieprz. Dobrze zmiksować.

  • Fenkuł pokroić cienko lub zszatkować. Piórka koprowe wyrastające z bulwy fenkułu zachować do dekoracji.

  • Pokrojony fenkuł wymieszać z cząstkami pomarańczy, polać przygotowanym sosem i ponownie wymieszać. 

  • Surówkę odstawić na 15  minut, następnie podawać ozdobioną listkami fenkułu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7