Sałatka ze szpinakiem, jabłkami, orzechami i żurawiną

Sałatka ze szpinakiem, jabłkami, orzechami i żurawiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Młode liście szpinaku są dobrą bazą dla wielu sałatek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ze szpinakiem, jabłkami, orzechami włoskimi i owczym serem to dobry pomysł na lekki lunch lub popołudniową przekąskę. Dodatek cierpkiej i kwaskowatej żurawiny zamienia zwykła sałatkę w wyborne danie. Wypróbujcie przepis na sałatkę i sami oceńcie, jak cudownie kontrastują ze sobą tekstury i smaki tego prostego dania. 

Składniki

  • Na sałatę:

  • 1 duże jabłko

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 opakowanie młodych liści szpinaku

  • 1 łyżka suszonej żurawiny

  • 1 łyżka sera owczego typu hiszpańskiego manchego lub innego dojrzewającego, krowiego - parmezanu, polskiego bursztynu

  •  Na sos:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1-2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • szczypta soli morskiej do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłko umyć, pokroić w cienkie plasterki i spryskać sokiem z cytryny. 

  • Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.

  • Do miski wrzucić liście szpinaku, na wierzchu ułożyć jabłka. 

  • Posypać prażonymi orzechami, żurawiną i pokruszonym serem.

  • Z oleju, octu, cukru i soli utrzeć sos i polać sałatę. 

  • Podawać z pełnoziarnistą bagietką. Dla dorosłych również z kieliszkiem czerwonego wina. 

 Szpinak doskonale smakuje też na surowo - jako składnik sałatek. Należy jednak wybierać do tego celu młode liście lub skorzystać z tzw szpinaku baby, sprzedawanego w supermarketach. Świeży, nieprzetworzony szpinak ma delikatny, neutralny smak, bliski sałacie. Świetnie komponuje się więc z dodatkami o bardziej zdecydowanym smaku - zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Pasuję do niego także sery dojrzewające a charakteru dodają chrupiące dodatki takie jak uprażone ziarna lub orzechy.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5