Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Sałatka ze szpinakiem, jabłkami, orzechami i żurawiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Młode liście szpinaku są dobrą bazą dla wielu sałatek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka ze szpinakiem, jabłkami, orzechami włoskimi i owczym serem to dobry pomysł na lekki lunch lub popołudniową przekąskę. Dodatek cierpkiej i kwaskowatej żurawiny zamienia zwykła sałatkę w wyborne danie. Wypróbujcie przepis na sałatkę i sami oceńcie, jak cudownie kontrastują ze sobą tekstury i smaki tego prostego dania.
Składniki
Na sałatę:
1 duże jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie młodych liści szpinaku
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka sera owczego typu hiszpańskiego manchego lub innego dojrzewającego, krowiego - parmezanu, polskiego bursztynu
Na sos:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli morskiej do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Jabłko umyć, pokroić w cienkie plasterki i spryskać sokiem z cytryny.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
Do miski wrzucić liście szpinaku, na wierzchu ułożyć jabłka.
Posypać prażonymi orzechami, żurawiną i pokruszonym serem.
Z oleju, octu, cukru i soli utrzeć sos i polać sałatę.
Podawać z pełnoziarnistą bagietką. Dla dorosłych również z kieliszkiem czerwonego wina.
Szpinak doskonale smakuje też na surowo - jako składnik sałatek. Należy jednak wybierać do tego celu młode liście lub skorzystać z tzw szpinaku baby, sprzedawanego w supermarketach. Świeży, nieprzetworzony szpinak ma delikatny, neutralny smak, bliski sałacie. Świetnie komponuje się więc z dodatkami o bardziej zdecydowanym smaku - zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Pasuję do niego także sery dojrzewające a charakteru dodają chrupiące dodatki takie jak uprażone ziarna lub orzechy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska