Znakomita sałatka z pieczonymi grzybami i awokado

Znakomita sałatka z pieczonymi grzybami i awokado

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z pieczonymi grzybami i awokado to ciekawe połączenie smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bardzo ciekawe połączenie delikatnego i aksamitnego awokado, z wyrazistym smakiem pieczonych grzybów. Do tego baza w postaci miksu sałat, odrobina słodkiej gruszki i aromatyczny sos. Pyszności.

Składniki

  • 200 g pieczarek

  • 200 g boczniaków

  • 2 awokado

  • 1 opakowanie miksu sałat

  • 1 gruszka

  •  

  • Sos:

  • 3 łyżki octu balsamico

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżeczki miodu

  • 5 łyżek oliwy

  • 1 pęczek dowolnej zieleniny

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby umyć i delikatnie osuszyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej olejem.

  • Oprószyć solą i pieprzem i piec 25 minut w 180 st.C.

  • Sałatę opłukać i osuszyć, gruszki umyć i pokroić w kostkę, awokado obrać i pokroić w paski.

  • Sałatę wymieszać  z upieczonymi grzybami oraz z owocami.

  • Składniki sosu zmiksować. Sałatkę polać sosem i posypać posiekaną zieleniną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0