Sałatka z pieczarek i jajek z chili - niby zwyczajna, a z temperamentem

Sałatka z pieczarek i jajek z chili - niby zwyczajna, a z temperamentem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z pieczarek i jajek z chili świetnie smakuje i ładnie wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zwyczajna sałatka z pieczarek z jajkiem nabierze wyjątkowego charakteru, gdy przygotujemy ją warstwowo, ukrywając pomiędzy warstwami pikantne wnętrze.

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek

  • sok z cytryny

  • 2 papryczki chili

  • 4 łyżki sosu tatarskiego

  • 3 jajka na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Odcedzić, przelać zimną woda i skropić sokiem z cytryny.

  • Papryczki oczyścić i drobno posiekać. Białka jaj posiekać w kostkę, a żółtka rozkruszyć.

  • Białka jaj wymieszać  z sosem tatarskim i ułożyć na dnie niedużego, płytkiego naczynia (może być szeroka, niska szklanka), przykryć warstwą chili i warstwą pieczarek. Każdą warstwę lekko docisnąć.

  • Szklankę przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem, robiąc na talerzu "babkę" z sałatki. Wierzch posypać pokruszonymi żółtkami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4