Sałatka z pasternaku z porem i jabłkiem

Sałatka z pasternaku z porem i jabłkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasternak to bardzo zdrowe warzywo. W połączeniu z jabłkami, porem i orzechami tworzy prawdziwą bombę substancji odżywczych. Sałatka z pasternaku z porem i jabłkami jest smaczna, niedroga i oryginalna.

Składniki

  • 500 g pasternaku

  • 1 por

  • 1 jabłko

  •  

  • Sos:

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • sól i biały pieprz

  • świeży imbir

  • 1 łyżka siekanych orzechów laskowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pasternak wyszorować i ugotować w mundurkach w małej ilości wody. (ok 30 min)

  • Warzywo wystudzić, cienko obrać i pokroić w plasterki.

  • Pora pokroić w cienkie półkrążki, jabłko pokroić w kostkę.

  • Składniki sosu wymieszać i dodać do pokrojonych warzyw.

  • Przed podaniem posypać orzechami.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1