Sałatka z pasternaku z porem i jabłkiem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pasternak to bardzo zdrowe warzywo. W połączeniu z jabłkami, porem i orzechami tworzy prawdziwą bombę substancji odżywczych. Sałatka z pasternaku z porem i jabłkami jest smaczna, niedroga i oryginalna.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g pasternaku
- 1 por
- 1 jabłko
- Sos:
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól i biały pieprz
- świeży imbir
- 1 łyżka siekanych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pasternak wyszorować i ugotować w mundurkach w małej ilości wody. (ok 30 min)
- Warzywo wystudzić, cienko obrać i pokroić w plasterki.
- Pora pokroić w cienkie półkrążki, jabłko pokroić w kostkę.
- Składniki sosu wymieszać i dodać do pokrojonych warzyw.
- Przed podaniem posypać orzechami.