Sałatka owocowa z amaretto - powiew lata na talerzu

Sałatka owocowa z amaretto - powiew lata na talerzu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka owocowa z amaretto to pyszny letni posiłek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka owocowa z amaretto to czysta ambrozja. Orzeźwiający, soczysty arbuz połączony ze delikatnymi winogronami i jabłkami w karmelowej skorupce. Wszystko skąpane w fantastycznym sosie z dodatkiem likieru amaretto.

Składniki

  • 250 g jasnych winogron

  • 250 g arbuza

  • 250 g jabłek

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki amaretto

  • 3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, arbuza i jabłka obrać. Arbuza pokroić w kostkę, a jabłka w cienkie plastry. Winogrona pokroić wzdłuż na pół.

  • Plasterki jabłek obtoczyć w cukrze i skarmelizować na rozgrzanej patelni. owoce wymieszać.

  • Amaretto wymieszać z sokiem pomarańczowym i sosem polać sałatkę. Można oprószyć płatkami migdałów.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0