Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą. Idealna sałatka do obiadu

Najprostsza surówka z ogórków kiszonych z cebulą
Autor: Shutterstock Surówka z ogórków kiszonych z cebulą - smaczna i prosta.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z ogórków kiszonych z cebulą to chyba najłatwiejszy dodatek do obiadu, jaki znam. Minimum składników, pracy i czasu, a efekt naprawdę smaczny i zdrowy. Wystarczą kiszone ogórki, cebula i nieco przypraw, a znakomitą sałatkę pasującą niemal do każdego mięsnego obiadu zrobimy w kilka chwil. To szybki sposób na porcję zdrowych warzyw na talerzu. Najlepiej przygotować ją z samodzielnie zrobionych w domu kiszeniaków.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plastry, a następnie osączamy na sicie.
  • Jeśli wybierzemy opcję ze startymi ogórkami smaki warzyw połączą się, jeśli ogórki pokroimy, będą zdecydowanie bardziej wyczuwalne.
  • Cebulę obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki lub w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem.
  • Surówka znakomicie smakuje z porcją mięsa w sosie i ziemniakami z wody.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Polecamy także:

Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej