Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej
Dieta bezglutenowa
Modra kapusta to prawdziwa perła kuchni śląskiej, ceniona i uwielbiana nie tylko w tym regionie. Stanowi idealny dodatek nie tylko do tradycyjnej rolady śląskiej, ale także świetnie komponuje się z pieczoną kaczką, gęsią czy schabowym. Nie wiesz, jak przygotować klasyczną modrą kapustę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Czerwona kapusta na ciepło ma wiele zalet. Jest bogata w witaminę K oraz błonnik, wspiera więc odporność i zdrowie układu krążenia. Zawiera silne antyoksydanty, takie jak antocyjany, które mają właściwości przeciwzapalne. Podana na ciepło staje się bardziej delikatna i aromatyczna, idealnie pasując do mięs, takich jak kaczka, gęś czy schab. Jest sycąca, wspomaga trawienie i świetnie urozmaica codzienne posiłki.
Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i sprawdź, jakie surówki możesz przygotować z czerwonej kapusty
SKŁADNIKI
- główka czerwonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- ocet winny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główkę czerwonej kapusty obrać z liści zewnętrznych, a resztę umyć i poszatkować.
- Zalać trzema szklankami osolonej wody. Gotować z zielem i liściem laurowym do uzyskania konsystencji półmiękkiej.
- Gdy kapusta będzie półmiękka, odcedzić. Dodać łyżeczkę octu (lub więcej - według smaku). Pokroić surową cebulę i dodać do kapusty.
- Osobno podsmażyć boczek, uprzednio pokrojony w kostkę. Wraz z wytworzonym tłuszczem dodać go do kapusty.
- Dodać także pieprz, niewielką dawkę soli i ocet. Wszystko ponownie dobrze wymieszać.
- Jeszcze raz podgrzać, ale krótko - bez doprowadzania do ponownego wrzenia.