Codzienna surówka z sałaty masłowej do obiadu

Codzienna surówka z sałaty masłowej do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z sałaty masłowej z sezamem i sosem sojowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Sałatę masłową zazwyczaj jadamy ze śmietaną albo sosem winegret. Jednak tym razem proponuję małą odmianę i nadanie codziennym, zwyczajnym listkom nieco orientalnego charakteru. Surówka z sałaty masłowej, urozmaicona maślanym awokado i odświeżającą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie z odrobiną chrupkiego sezamu i sojowym dressingiem.

Składniki

  • 1/2 sałaty masłowej

  • 1 awokado

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 1 łyżeczka białego sezamu

  • sok z cytryny

  • 1 łyżeczka sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście sałaty porwać (nie kroić) na mniejsze kawałki.

  • Awokado obrać i pokroić w kostkę lub paski, skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. 

  • Z natki oberwać listki, pozostawić je w całości, nie siekać.

  • Sos sojowy dokładnie wymieszać z olejem i wodą.

  • Na półmisku ułożyć sałatę, wymieszać z awokado i listkami natki.

  • Posypać ziarnami sezamu i polać dressingiem

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.