Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka z bobem

Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka z bobem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bób w lekkiej, pożywnej sałatce.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Trwa sezon na bób. Najczęściej jemy go na ciepło, ugotowany z dodatkiem soli. Tymczasem z bobu możemy przygotować wiele potraw, np. pyszną sałatkę z dodatkiem fety i pomidorków koktajlowych. Delikatny, kremowy miąższ bobu świetnie uzupełniają chrupiące czarne oliwki i słodkie pomidory. Całość oprószoną słoną, wyrazistą fetą.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po odsączeniu i ostygnięciu obrać ze skórki.

  • Ser feta pokroić w kostkę, pomidory przekroić na pół i wymieszać z bobem, dodać oliwki.

  • Połączyć oliwę i ocet, dodać posiekany koperek. Sałatkę doprawić solą i pieprzem i polać sosem.

Ocena: 5