Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczna, soczysta i chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest soczysta i chrupka. Aromatyczna surówka z popularnej pekinki, jędrnej marchewki i soczystych pomarańczy uwiedzie was smakiem. Wypróbujcie przepis na pomarańczową surówkę z kapusty pekińskiej i zaskoczcie swoich bliskich eksplozją soczystości. 

Składniki

  • 2 pomarańcze

  • 1 kapusta pekińska

  • 1 marchewka

  • 1 mały pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomarańcze obrać, wyciąć spomiędzy skórzastych działek soczyste segmenty miąższu. Odstawić.

  • Resztki pomarańczy wycisnąć, sok zachować.

  • Do soku pomarańczowego dodać ocet jabłko, sól i pieprz do smaku, zmiksować. Na koniec dodać oliwę i ponownie zmiksować.

  • Kapustę poszatkować dość drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce na cienkie strużyny. 

  • Zszatkowaną kapustę wymieszać ze startą marchewką i cząstkami pomarańczy. 

  • Surówką polać pomarańczowym winegretem i ponownie wymieszać. Odstawić na 15 minut.

  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7