Sałatka z pieczoną papryką i bakłażanem: przepis

Sałatka z pieczoną papryką i bakłażanem: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszna sałatka z pieczonych warzyw. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Proponujemy sałatkę z pieczoną papryką i bakłażanem. Jest dosyć pikantna, dlatego doskonale sprawdzi się podawana z tortillami. Sprawdź, jak przygotować tę pyszną przekąskę. Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 2 bakłażany (po około 23-25 dag każdy)

  • 2 czerwone papryki

  • 2 zielone papryki

  • czerwona cebula

  • 12 dag miękkiego koziego sera

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka suszonego oregano

  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1-1,5 cm. Papryki i cebulę pokrój w ćwiartki. Ser kozi rozdrobnij. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

  • Posmaruj bakłażany i papryki oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli i pierzu. Ułóż na blasze obok siebie i wstaw do piekarnika. Piecz, od czasu do czasu odwracając. Gdy się zarumienią i zmiękną wyjmij z piekarnika.

  • Gdy nieco ostygną, pokrój warzywa w kosteczkę. Wrzuć do salaterki. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

  • Podawaj z chipsami tortilla lub innymi grubymi chipsami.

Ocena: 5