Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Bakłażany na ostro to łatwy przepis na pikantną sałatkę z oberżyny. Wystarczą bakłażany, czosnek, natka pietruszki i specjalny dressing. Sos przygotowany z soku cytrynowego, miodu i przypraw zamieni mdłe bakłażany w wyborną przystawkę.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400-500 g bakłażanów
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić, aby puściły sok. W ten sposób pozbawi je części wody.
- Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, za pomocą pędzla posmarować oliwą, grillować z obu stron lub smażyć na suchej patelni.
- Bakłażana pokroić na grube kawałki.
- Przygotować dressing siekając drobno natkę pietruszki i czosnek, następnie dodać sok z cytryny i miód, popieprzyć i ewentualnie posolić do smaku.
- Zalać bakłażany przygotowanym dressingiem, zamieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki.
- Przed podaniem ponownie zamieszać, ewentualnie przybrać natką pietruszki.