Fish burger z dorszem w zimnym sosie jajecznym z kaparami i dymką

Fish burger z dorszem w zimnym sosie jajecznym z kaparami i dymką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz świetnie smakuje podany w formie burgera.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatny filet z dorsza, chrupiąca bułeczka i charakterny dymkowy sos - takie połączenie kusi i zniewala. Danie można oczywiście podać również tradycyjnie - ryba, sos i frytki. Ale tak jest ciekawiej.

Składniki

  • 4 porcje filetu z dorsza

  • masło klarowane do smażenia

  • 3 jajka na twardo

  • 2 łyżki drobnych kaparów

  • 1 pęczek dymki

  • 1 łyżka śmietany

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • skórka otarta z 1/2 cytryny

  • kilka liści szpinaku do dekoracji

  • 4 bułki

  • 1 czerwona cebula

  • pieprz i sól

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę usmażyć na sporej ilości klarowanego masła, polewając przez cały czas smażenia wierzch ryby rozpuszczonym tłuszczem.

  • Jajka rozgnieć widelcem i wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Dodaj skórkę z cytryny, sól i pieprz, odsączone z zalewy kapary i posiekaną drobno dymkę.

  • Bułki przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub piekarniku, na każda z nich połóż kawałek ryby, polej sosem i udekoruj liśćmi szpinaku i krążkami czerwonej cebuli.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3