Rewelacyjny pasztet z wędzonej ryby

Rewelacyjny pasztet z wędzonej ryby

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet z wędzonej ryby znakomicie smakuje z ostrym sosem pomidorowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wędzonego pstrąga można wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu. Ozdobiony kleksem ostrego sosu pomidorowego znakomicie pasuje on do kromki świeżego domowego chleba.

Składniki

  • 500 g mięsa z wędzonego pstrąga

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelfia

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

  • pieprz i sól

  • 0,5 pęczka koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę obrać z ości i skóry i wrzucić do sporej miski.

  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na moment na rozgrzaną oliwę.

  • Gdy czosnek zacznie pachnieć dodajemy go razem z oliwą z patelni do ryby.

  • Dodajemy także sok z cytryny, jako, ser i przyprawy. Dokładnie ucieramy mikserem.

  • Na koniec dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i przekładamy do ceramicznego naczynia do zapiekania.

  • Pieczemy 20 minut w 180 st.C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0