Rosół domowy: tradycyjny przepis

2021-03-31
Rosół domowy
Autor: thinkstockphotos.com Domowy rosół nie ma sobie równych.
łatwy
120 min
4

Rosół, koniecznie przygotowany przez mamę lub babcię, to smak domu. Najważniejszym składnikiem jest makaron. Dawniej przygotowywany ręcznie nadawał unikatowy smak zupie. Dzisiaj mimo, że mało kto samodzielnie przygotowuje do rosołu makaron, może mieć on równie niepowtarzalny, prawdziwie domowy smak i aromat.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją gotowania rosołu!

SKŁADNIKI

  • 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
  • 0,5 kg wołowiny rosołowej                                     
  • 4 l wody
  • 300 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól,
  • sos sojowy jasny do smaku
  • 1 opakowanie makaronu, np. Międzybrodzkiego Krajanka
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok.1,5 godziny.
  • 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek.
  • Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
  • Rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym.
  • Całość podawać z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem.
  • Gotowy rosół  posypać na talerzu pokrojoną natką pietruszki.