Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów

Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy rosół - najlepsze źródło łatwo przyswajalnego kolagenu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rosół drobiowy bogaty w kolagen jest jednym z najtańszych rozwiązań. Ten rosół za grosze można przygotować na kurzym korpusie, szyjkach, skrzydełkach, dodając ewentualnie kilka żołądków. Zapomnijcie o drogich suplementach na stawy i włosy. To lepsze od botoksu dla skóry. 

Składniki

  • 1 kg szyjek, skrzydełek i korpusu drobiowego

  • 0,5 kg kurzych żołądków

  • 0,5 kg kurzych łapek

  • 3,5 l wody

  • 4 średniej wielkości marchewki

  • 3 pietruszki podobnej wielkości, co marchewki

  • 1/2 średniego selera

  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku

  • 1 duża cebula w łupinie

  • 7 sztuk goździków

  • 1/2 gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

  • szczypta soli

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużego garnka włożyć drobiowe elementy, zalać zimną wodą. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.

  • Całą cebulę w łupinie opiec na ogniu lub przekroić na ćwiartki i uprażyć na suchej patelni. Dodać do garnka. Patelnię na której była prażona cebula opłukać wodą i dodać do garnka.

  • Do garnka wrzucić obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa oraz przyprawy.

  • Przykryć pokrywką, pozostawiając wąską szczelinę dla uchodzącej pary, gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny.

  • Rosół przecedzić. Żołądki pokroić w paseczki i wykorzystać, jako dodatek do zupy. 

  • Podawać z posiekaną natką pietruszki.

tip dnia

Ugotowane żołądki można także zalać przecedzonym wywarem i schłodzić do stężenia. Tak przygotowana galaretka podana z chrzanem będzie pyszną kolacją.

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).