Szaszłyki z ziemniaków i boczku z piekarnika

2021-03-29
Szaszłyki z ziemniaków i boczku z piekarnika
Autor: thinkstockphotos.com Szaszłyki z ziemniaków i boczku wyglądają imponująco i świetnie smakują. 
łatwy
25 min
4

Szaszłyki z ziemniaków  i boczku pieczone w piekarniku to świetny dodatek do mięsa. Interesująca forma i doskonały smak szaszłyków z ziemniaków i boczku rekompensują wszystkie przygotowania. Szaszłyki z ziemniaków zdobędę uznanie dorosłych i dzieci. 

Polecamy także: Pieczone ziemniaki z rozmarynem: jak upiec w piekarniku?   oraz    Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 30-40 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej lub oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte młode ziemniaki obgotować we wrzątku z dodatkiem soli przez kilka minut, wyjąć z wody i ostudzić. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół. 
  • Boczek pokroić na kwadratowe kawałki, wielkości przekroju ziemniaka.
  • Następnie na długie, drewniane patyczki nadziewać kolejno połówkę ziemniaka, boczek i drugą połówkę. Skropić olejem i obsypać przyprawami i ziołami.
  • Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut. Podawać na gorąco.