Roladki z cykorii i szynki zapiekane pod serowym sosem

Roladki z cykorii i szynki zapiekane pod serowym sosem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z cykorii i szynki świetnie smakują zapieczone pod serową pierzynką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z cykorii i szynki zapiekane pod serowym sosem można podać jako przystawkę, ciepłą kolację lub obiad. Smakują znakomicie, są sycące i pożywne.

Składniki

  • 4 cykorie

  • 2 łyżk8i masła

  • 4 łyżki mąki

  • 0,5 szklanki mleka

  • 100 g żółtego sera

  • 4 plastry szynki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z cykorii usuń głąby po czym blanszuj je w osolonym wrzątku przez 3 min, po czym przelej zimną wodą, osącz.

  • Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i zrumień lekko, cały czas mieszając wlej powoli mleko.

  • Do sosu dodaj starty se i podgrzewaj aż się całkowicie rozpuści, przypraw sola i pieprzem.

  • Cykorie owiń szynką i ułóż ciasno w naczyniu do zapiekania. Polej sosem i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C. piekarnika.

  • Piecz 15 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5