Oponki serowe: rewelacyjny przepis na pączki serowe z dziurką
Roladki z cykorii i szynki zapiekane pod serowym sosem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Roladki z cykorii i szynki świetnie smakują zapieczone pod serową pierzynką.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Roladki z cykorii i szynki zapiekane pod serowym sosem można podać jako przystawkę, ciepłą kolację lub obiad. Smakują znakomicie, są sycące i pożywne.
Składniki
4 cykorie
2 łyżk8i masła
4 łyżki mąki
0,5 szklanki mleka
100 g żółtego sera
4 plastry szynki
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Z cykorii usuń głąby po czym blanszuj je w osolonym wrzątku przez 3 min, po czym przelej zimną wodą, osącz.
Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i zrumień lekko, cały czas mieszając wlej powoli mleko.
Do sosu dodaj starty se i podgrzewaj aż się całkowicie rozpuści, przypraw sola i pieprzem.
Cykorie owiń szynką i ułóż ciasno w naczyniu do zapiekania. Polej sosem i wstaw do rozgrzanego do 200 st. C. piekarnika.
Piecz 15 minut.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska