Pyszne kieszonki z ciasta drożdzowego nadziewane salami i serem

2021-03-31
Kieszonki z ciasta drożdżowego
Autor: Shutterstock Kieszonki z ciasta drożdżowego to smaczna przekąska imprezowa.
średni
60 min
4

Takie nadziewane kieszonki z drożdżowego ciasta możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. W naszej propozycji nadziane są pikantnym salami oraz żółtym serem, ale można wypełnić je dowolną wędliną, pieczonym mięsem, ulubionym serem lub warzywami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • opakowanie drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody
  • plastry salami
  • tarty żółty ser
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą w sporej misce.
  • Po 5 minutach dodaj mąkę, cukier olej i sól i zagnieć ciasto.
  • Kiedy będzie gładkie i elastyczne, przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 3-4 części, delikatnie je rozwałkuj. Z każdego kawałka ciasta wykrój 2 trójkąty.
  • Na każdy trójkąt nałóż dodatki, sklej dłuższe boki i zamknij krótszym bokiem ciasta.
  • Wierzchy kieszonek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Kieszonki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.