Przekąski dla kibiców: sprawdzony przepis na rożki do piwa.
2021-04-16
średni
30 min
4
Rożki to idealne przekąski do piwa, np. dla kibiców. Stanowią świetną alternatywą dla orzeszków czy chipsów. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis!
ZOBACZ WIDEO: jak zrobić utopence, czeską przekąskę do piwa!
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 30 dag tłustego, białego sera
- 2 jajka
- 20 dag ostrego w smaku żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- do posypania: łyżeczka kminu lub czarnuszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, połączyć z żółtkami i tłuszczem, dodać śmietanę roztartą z drożdżami, sól oraz gałkę muszkatołową.
- Wyrobić ciasto, a następnie je rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Pokroić na trójkąty.
- Przygotować farsz: biały ser utrzeć w misce, dodając po jajku, a następnie żółty ser, sól i przyprawy.
- Na trójkąt ciasta nakładamy łyżeczką farsz i zawijamy w rożki.
- Układamy na blasze do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem lub czarnuszką.
- Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 220ºC.
- Wyjmujemy, gdy będą miały złoty kolor. Podajemy do jasnego piwa.