Pory z szynką - rewelacyjna ciepła przekąska

2021-03-29
Pory z szynką - rewelacyjna ciepła przekąska
Autor: Shutterstock Por to znakomita baza do pysznych przekąsek.
łatwy
40 min
4

Pora dodajemy zazwyczaj do zupy, ewentualnie do sałatki, aby nieco ją zaostrzyć. Tymczasem por to znakomite warzywo do podawania na ciepło, w postaci przekąsek lub przystawek. Na przykład zapieczony z szynką i żółtym serem smakuje rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 4 duże pory
  • 4 plasterki szynki
  • 1 łyżka tartego żółtego sera
  • łyżka masła
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz
  • sól
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy korzenie i zielone części, myjemy.
  • Wodę gotujemy razem z masłem, na wrzątek wrzucamy pory i gotujemy 20 min.
  • Pory osączamy z wody i studzimy, zawijamy w plasterki szynki i spinamy wykałaczką.
  • Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z serem.
  • Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.