Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla: dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com
Pieczarki nadziewane - pyszna przekąska z grilla
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Pieczarki z grilla to bardzo smaczne i proste danie. Pieczarki można faszerować na wiele sposobów – tym razem podajemy przepis na pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką.
Składniki
16 pieczarek (na grilla najlepiej wybrać pieczarki z dużymi kapeluszami)
4–5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
2 łyżki bułki tartej (w wersji light oczywiście bez)
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki tuż przy kapeluszach (kapelusze odkładamy).
Nóżki pieczarek i cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ wtedy staje się gorzki).
Dodajemy pokrojone pieczarki, bułkę tartą i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak pieczarki zmiękną, ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je na grillu. Pieczarki grilujemy ok. 20 min.
Powyższy przepis na nadziewane pieczarki z grilla można modyfikować na różne sposoby. Do farszu możemy dodać np. paprykę, która bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami (wtedy najlepiej jest zrezygnować z bułki tartej).
Grilowane pieczarki doskonale smakują również z serem, zarówno żółtym, jak i z białym (twarogowym).
Ser możemy dodać do farszu lub posypać pieczarki na wierzchu.
Dla amatorów czosnku jako dodatek polecamy sos czosnkowy, który przygotowujemy z jogurtu greckiego (jako dodatek możemy zastosować koperek), czosnku, soli oraz pieprzu.