Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!

2021-03-29
Młoda kapusta pieczona pod śmietaną: przepis na przystawkę palce lizać!
Autor: Shutterstock Pieczona młoda kapusta jest pyszna!
łatwy
15 min
4

Młoda kapusta pieczona pod śmietaną to łatwy przepis na ciepłą przystawkę. Przystawkę, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Polecamy przepis na pieczoną młoda kapustę w sosie śmietanowym. Po prostu palce lizać!

Młoda kapusta - najlepsze wiosenne warzywo

Kapusta to warzywo bogate w witaminę C i mnóstwo antyoksydantów. Szczególnie młoda kapusta to skarbnica foliantów i innych związków odżywczych. Najwcześniejszą odmianą jest kapusta stożkowa lub stożkowata, zwana również spiczastą. Polecamy wybór przepisów, które mogą być dla Was inspiracją Młoda kapusta na ciepło - 15 przepisów na dania z młodej kapusty

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki (około 600 g) dorodnej młodej kapusty
  • 6 łyżek śmietany
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sera bursztyn, startego na tarce o drobnych otworach
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić na 4 części. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.
  • Wymieszać śmietanę z przyprawami.
  • Sosem śmietanowym polać kapustę. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 15 minut. 
  • Następnie wlać bulion warzywny i piec jeszcze 30 minut lub do chwili, gdy kapusta będzie miękka. 
  • Na koniec posypać tartym serem bursztyn i zapiekać jeszcze 5 minut lub do chwili gdy ser się stopi i lekko przyrumieni. 
  • Podawać jako samodzielne danie lub przystawkę do mięsa.