Kaszanka smażona na ostro z chili i czosnkiem

2021-03-29
Kaszanka smażona na ostro
Autor: Shutterstock To proste danie zyskuje nabiera dzięki dodatkom charakteru.
łatwy
0 min
4

To danie powstało z potrzeby chwili, kiedy w lodówce było niewiele poza światłem. Teraz gości na moim stole regularnie, bo domownicy za tą wersją smażonej kaszanki po prostu przepadają.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kaszanki
  • 1 ostra papryczka chili lub 2-3 peperoncino
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • kilka kromek bułki paryskiej lub czerstwych kajzerek
  • masło
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Bułki pokrój na niezbyt grube kromki, posmaruj cienko masłem i podpiecz w piekarniku przez kilka minut.
  • Kaszankę w skórce pokrój w grubsze plastry (jeśli zdejmiesz skórę, może się rozpaść).
  • Na patelni podgrzej lekko olej, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę (może być suszona, wtedy wystarczy ją skruszyć).
  • Podgrzewaj przez chwilę po czym wyłóż na dość mocno rozgrzany już olej plastry kaszanki i obsmaż ją przez chwilę na aromatycznym tłuszczu z obu stron.
  • Podawaj na ciepłych grzankach.