Fantastyczne smażone kuleczki cukiniowe z miętą i serem

Fantastyczne smażone kuleczki cukiniowe z miętą i serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażone kuleczki cukiniowe skradną serca wielbicieli małych przekąsek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone kuleczki cukiniowe to pyszna przekąska, która ma szansę stać się hitem imprezy. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie, z delikatnym i świeżym aromatem mięty. Znakomicie smakują podane do piwa.

Składniki

  • 2 cukinie

  • 1 cebula

  • 5 kromek białego chleba

  • 50 g żółtego sera

  • 1/2 pęczka świeżej mięty

  • 2 jajka

  • pieprz i sól

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, posyp solą i odstaw na 10 min. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, chleb zmiel w blenderze.

  • Cukinię odcedź z nadmiaru płynu i wymieszaj z chlebem i serem. Dodaj posiekaną drobno miętę i żółtka jaj. Przypraw do smaku.

  • Białka jajek ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą warzywną. Z masy formuj niewielkie kulki i smaż w głębokim tłuszczu na złoto.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,5