Fantastyczne smażone kuleczki cukiniowe z miętą i serem

2021-03-29
Smażone kuleczki
Autor: Shutterstock Smażone kuleczki cukiniowe skradną serca wielbicieli małych przekąsek.
łatwy
25 min
4

Smażone kuleczki cukiniowe to pyszna przekąska, która ma szansę stać się hitem imprezy. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie, z delikatnym i świeżym aromatem mięty. Znakomicie smakują podane do piwa.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 5 kromek białego chleba
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 2 jajka
  • pieprz i sól
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyj i zetrzyj na tarce, posyp solą i odstaw na 10 min. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, chleb zmiel w blenderze.
  • Cukinię odcedź z nadmiaru płynu i wymieszaj z chlebem i serem. Dodaj posiekaną drobno miętę i żółtka jaj. Przypraw do smaku.
  • Białka jajek ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą warzywną. Z masy formuj niewielkie kulki i smaż w głębokim tłuszczu na złoto.