Duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem i piniami: zdrowa jarzynka z mlecza

Duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem i piniami: zdrowa jarzynka z mlecza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jarzynka na ciepło z liści mniszka lekarskiego jest pyszna i zdrowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem i piniami są pyszne. Ten włoski przepis na zdrową jarzynkę z mlecza zachwyci was smakiem. Jarzynka z mniszka to danie sezonowe, robimy go wiosną, gdy liście są młode i soczyste. 

Składniki

  • 1 duża wiązka liści mniszka lekarskiego, opłukana i posiekana na kawałki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju

  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki

  • 1 łyżeczka płatków ostrej papryki

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)

  • 1/2 cytryny, wyciśnięty sok

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i płatki papryki. Smażyć do lekkiego zrumienienia.

  • Dodać pokrojone liście mniszka, wymieszać i smażyć 1 minutę. 

  • Wlać bulion i gotować, aż bulion prawie odparuje.

  • W tym czasie orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. 

  • Do duszonych liści mniszka dodać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprz, posypać prażonymi orzeszkami pinii.

  • Podawać na ciepło, choć równie smaczna jest na zimno.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5