Cukinia z twarożkiem na ciepło: pomysł na lekki posiłek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Cukinia z twarożkiem doprawionym świeżymi ziołami to idealny lekki posiłek. Tak przygotowana cukinia sprawdzi się jako drugie danie po sytej zupie, a także podana na lunch czy kolację. Sprawdź, jak ją przyrządzić.
Cukinia, zwana przez niektórych kabaczkiem, to warzywo często używane w kuchni. Można ją grillować, dusić, zapiekać, marynować a także jeść na surowo. Nie posiada zbyt wielu wartości odżywczych, ale ma mało kalorii i świetny smak! Najlepsza jest młoda o owocach 10-15 cm, ale i większe cukinie znajdą zastosowanie w kuchni, tylko musimy pamiętać, by je obrać. Smakoszom polecamy również kwiaty cukinii zapiekane w cieście.
SKŁADNIKI
- 3 cukinie (najlepiej małe)
- 200 g twarożku wiejskiego
- 3 ząbki czosnku
- świeże zioła: bazylia, tymianek, natka pietruszki, majeranek
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odciąć końcówki umytych i osuszonych cukinii, następnie każdą przekroić na pół (wzdłuż, tak by powstały łódeczki).
- Wydrążyć i posmarować wewnątrz olejem i doprawić. Zawinięte w folię aluminiową piec na grillu lub w piekarniku ok. 20 min w 180ºC.
- Twarożek wymieszać z posiekanym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Masą wypełnić ciepłe cukinie.
- Podawać z gorącymi grzankami.