Camembert z sosem truskawkowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Camembert z sosem truskawkowym to propozycja, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Aromatyczna przystawka z delikatnego dojrzewającego sera i świeżego, ale intensywnego sosu na bazie truskawek.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- serek camembert
- 10 truskawek
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka listków świeżej mięty
- świeżo mielony pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć i osączyć, a następnie usunąć szypułki i pokroić w kostkę.
- Masło i cukier podgrzewać w rondlu cały czas mieszając.
- Gdy cukier się skarmelizuje dołożyć truskawki i smażyć aż się rozpadną.
- Następnie dodać ocet i pozostawić na ogniu jeszcze ok. minutę.
- Ser podpiec z obu stron na grillu lub patelni grillowej - ok 1. min z każdej strony.
- Ser podawać polany sosem, oproszony pieprzem i udekorowany listkami mięty.