Słodka konfitura z buraków z migdałami i imbirem

Słodka konfitura z buraków z migdałami i imbirem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura z buraków na słodko - pyszny dodatek do mięs i kanapek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura z buraków świetnie komponuje się z drobiem i serami. Ma ciekawy, słodki smak, lekko zaostrzony imbirową nutą i sokiem z cytryny.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte buraki ugotować, obrać i pokroić w małą kosteczkę.

  • Miód, cukier i imbir zagotować, aż powstanie syrop. Dodać buraki.

  • Masę gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Pod koniec dodać migdały i sok z cytryny.

  • Gorąca konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

  • Po wystygnięciu przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ocena: 3,1