Ocet z rabarbaru - jak zrobić domowy ocet rabarbarowy
2022-05-24
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ocet z rabarbaru to alternatywa dla octu jabłkowego. Możesz samodzielnie zrobić go w domu. Znakomicie podkreśla smak warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru
- woda
- cukier (1 łyżka na każdy litr wody)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części.
- Rozdrobnione łodygi wkładamy do słoika i zalewamy osłodzoną wodą, w takiej ilości, aby cały rabarbar był zanurzony.
- Słoik przykrywamy gazą i zaciskamy sznurkiem lub gumką i odstawiamy na 2-3 tygodnie.
- O tym że ocet jest gotowy, świadczy jego charakterystyczny zapach i wyklarowana konsystencja.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?