Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików
2021-04-01
łatwy
60 min
4
Sposób na zamknięcie letniego smaku fasolki i świeżych pomidorów. Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej może być źródłem witamin w zimnych miesiącach - w postaci ciepłego dodatku do obiadu, zimnej przekąski lub... bazy do zupy warzywnej. Podajemy sprawdzony przepis na szparagówkę w pomidorach.
Polecamy też:
Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym
Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Zupa krem z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
SKŁADNIKI
- 1 kg fasolki szparagowej
- 1 kg pomidorów
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę umyć i obgotować w dużej ilości osolonej wody ok 10 min. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i dusić na niewielkim gazie aż się rozpadną, przetrzeć przez sito lub zblendować, posolić do smaku.
- Gorącym przecierem napełnić czyste słoiki do wysokości 1/3 ich wysokości. Włożyć do przecieru fasolkę i dokładnie zamknąć słoje. Pasteryzować ok. 30 min.