Dżem z cebuli - oryginalny przepis na przetwory z cebuli

dzem-z-cebuli-oryginalny-przepis-na-przetwory-z-cebuli.jpg
Autor: thinkstockphotos.com cebulowy dżem to doskonały dodatek do serów i mięs
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dżem z cebuli to świetny dodatek do pieczywa, mięs, potraw z grilla czy serów. Prosty w wykonaniu, niedrogi, zachwyci miłośników nietypowych smaków. Pozwoli też zagospodarować nadmiar plonów, gdy cebula wyjątkowo obrodzi w ogródku. Do jego przygotowania możemy użyć cebuli  każdego rodzaju - dżem z cebuli czosnkowej na pewno będzie się różnił smakiem i kolorem od tego z cebuli czerwonej.

SKŁADNIKI

  • 50 dag cebuli
  • 40 g cukru
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • sól, piepr

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Wsypać cukier do rondla i podgrzewać aż się stopi.
  • Na karmel wrzucić cebulę, posolić. Smażyć mieszając, żeby puściła sok.
  • Wlać wino, dusić na malutkim ogniu, aż cebula trochę zmięknie.
  • Dodać ocet balsamiczny, miód, pieprz.
  • Smażyć dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować.
  • Nie podgrzewać zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.
  • Dżem podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno.
  • Można też przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Marta Balko
więcej