Domowy syrop z daktyli - jak zrobić "miód" daktylowy? Najprostszy przepis [WIDEO]

2021-03-29
syrop daktylowy
Autor: Shutterstock Syrop daktylowy nazywany też "miodem" daktylowym to pyszny i zdrowy zamiennik cukru, nadający potrawom nieco orientalnego charakteru.
łatwy
15 min
4

Syrop z daktyli to zdrowy i niedrogi zamiennik cukru. Można nim słodzić napoje, dodawać do deserów i śniadań - znakomicie smakuje słodzona syropem daktylowym owsianka lub jaglanka. A polane nim naleśniki lub placki nabierają orientalnego charakteru. Syrop daktylowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także - coraz częściej - w marketach. Jednak najlepszy i najzdrowszy jest "miód" daktylowy przygotowany samodzielnie. Jego receptura jest niezwykle prosta.

SKŁADNIKI

  • daktyle - najlepiej niesiarkowane
  • przegotowana woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle umieść w wysokim naczyniu i zalej przegotowaną, letnią wodą
  • Pozostaw je na noc, aby zmiękły
  • Jeśli nie chcesz czekać całej nocy, możesz zaleć je ciepłą, ale nie wrząca wodą, zmiękną szybciej
  • Kiedy daktyle będą miękkie zblenduj je na gładki syrop
  • Jeśli uznasz, że syrop jest za gęsty dolej wody i zblenduj ponownie
  • Gotowy syrop przechowuj w szklanym, zakręcanym naczyniu w lodówce
Dlaczego warto jeść daktyle?