Wegańska jaglanka śniadaniowa: przepis

Wegańska jaglanka śniadaniowa: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kasza jaglana z mlekiem roślinnym może stanowić doskonałe ciepłe śniadanie, dla wegan i nie tylko.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Kasza jaglana na śniadanie - znakomity pomysł! W wersji wegańskiej  zamiast mleka można użyć napoju migdałowego czy sojowego, czyli tzw. mlek roślinnych. Czym jeszcze można wzbogacić kaszę jaglaną w wersji wegańskiej? Sprawdź nasz przepis!

Składniki

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej

  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego

  • przyprawy: wanilia, kardamon, sól, cynamon

  • garść malin

  • garść orzechów włoskich

  • pół banana

  • 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • ¼ szklanki opłukanej kaszy jaglanej wrzuć do rondla. Dodaj pół szklanki mleka migdałowego i pół szklanki gorącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym gazie, mieszając co jakiś czas.

  • Po upływie 15 minut dodaj przyprawy: szczyptę wanilii, szczyptę kardamonu, szczyptę soli i płaską łyżeczkę cynamonu. Wyłącz palnik, wymieszaj kaszę i zostaw pod przykryciem na 5 minut.

  • Następnie przełóż kaszę do miseczki. Dodaj garść malin, garść orzechów włoskich i połowę pokrojonego banana. Posyp wszystko wiórkami kokosowymi.

 

 

Ocena: 0